logo-1.png

TEDEN OTROKA – 7.10. – 11.10.2024 »OTROK, NEPOPISAN LIST«

15/10/2024

V tednu od 7.10. – 11.10. 2024 smo v našem vrtcu praznovali Teden otroka z naslovom
“Otrok, nepopisan list”.
Tudi mi smo se spraševali: »Ali lahko najdemo vzporednice med otroštvom nekoč in danes? Način življenja, vzgoja, tehnologija so se spremenili, vendar ostaja nespremenjeno bistvo “biti otrok”. Otrok se rodi kot nepopisan list. In vsi otroci, ne glede na čas, v katerem živijo, potrebujejo ljubezen, varnost, igro, druženje ter priložnosti za razvoj svojih talentov.« (Zveza prijateljev mladine Slovenije)
S sodelavko Urško Medved sva se držali smernic Zveze prijateljev mladine Slovenije in izdelali načrt ter pripravili dejavnosti za vsak dan.
V ponedeljek smo se pogovarjali o tem ali najdemo kakšne vzporednice med otroštvom nekoč in danes. Na prvi pogled bi rekli, da težko; toliko se je spremenilo – tehnologija, način vzgoje, tempo življenja, prehrana … Edino, kar ostaja enako, je samo bistvo “biti otrok”. Ta dan smo dali poudarek prehrani in si sami pripravili del kosila. Na jedilniku za kosilo je bila juha, “šmorn” in jabolčna čežana, ki si jo je vsaka skupina pripravila sama, nekateri pa so si pripravili kompot. Pri vzg. Urški so bile na izposojo tudi KNJIGE naše mladosti. V torek smo ustvarjali s tehnikami, ki so jih včasih največ uporabljali. Ustvarjali smo z ogljem in črnim tušem in izdelke do konca tedna tudi razstavili na okna igralnic. Sreda je bila namenjena gibanju. Vsaka skupina se je odločila po svoje, kako bo izkoristila ta dan. Nekatere skupine so odšle v gozd, druge na igrišče … V četrtek smo se igrali igre, ki so se jih igrali naši starši, stari starši (rajalne igre: Lepa bela lilija, Zemljo krast…). V okviru tega tedna smo v vrtcu zbirali tudi stare igrače in igre, ki so jih otroci prinašali od doma. V večnamenskem prostoru smo pripravili razstavo starih igrač. Zadnji dan, petek, smo si pripravili kino dan s kokicami in si ogledali risanke naše mladosti (Palček Smuk, Baltazar, Lolek in Bolek, A je to…).
Teden otroka smo zaključili s poslanico, ki jo je napisala Nika Gradišek, mlada pesnica in študentka sociologije ter anglistike na ljubljanski filozofski fakulteti.

 

Vuzenica, 14. 10. 2024
Zapisala: Jasna Novak

 

Dostopnost