Sola-Vuzenica-obvestilo.jpg

Dan odpadne hrane

05/10/2022

Naši prehranski sistemi so pod vse večjim pritiskom. Poleg podnebnih sprememb na prehransko varnost vplivajo tudi krize, kot sta pandemija covida-19 in konflikti. Zmanjšanje izgub hrane in odpadne hrane je ključno pri prehodu na bolj trajnostne prehranske sisteme.

Ukrepi za preprečevanje odpadne hrane podpirajo boj proti podnebnim spremembam, rešujejo hranilna živila, namenjena prehrani ljudi, ter zmanjšujejo stroške za proizvajalce, podjetja in gospodinjstva.

Čeprav razpoložljivost hrane v EU trenutno ni ogrožena, imajo lahko potrošniki težave z njeno cenovno dostopnostjo.

Po ocenah se 20 % vse hrane, proizvedene v EU, izgubi ali zavrže, hkrati pa si 36,2 milijona ljudi ne more privoščiti kakovostnega obroka vsak drugi dan.

Leta 2020 je delež prebivalstva EU, ki si ni moglo privoščiti kakovostnega obroka vsak drugi dan (z mesom, ribo ali vegetarijanskimi beljakovinami) zrasel za 19,1 %.

(Vir: Eurostat, 2020, https://ec.europa.eu/eurostat/data/database?node_code=ilc_mdes03.)

 

Povezave:

https://www.nasasuperhrana.si/wp-content/uploads/2022/09/IZOBRAZIMO-SE-O-ROKIH-UPORABE.pdf

https://www.nasasuperhrana.si/wp-content/uploads/2022/09/9-NAMIGOV-PROTI-ODPADNI-HRANI.pdf

https://www.nasasuperhrana.si/wp-content/uploads/2022/09/mednarodni-dan-ozavescanja-o-izgubah-hrane-in-odpadni-hrani-1024×674.jpg

Dostopnost