Turizmu pomaga lastna glava 2024
Leto je naokoli in člani Turističnega krožka OŠ Vuzenica smo se spet lotili raziskovanja.
Tokrat smo se osredinili na kulinarične posebnosti našega kraja. Raziskovali smo, katere so bile jedi naših staršev, starih staršev. Posebej smo bili pozorni na jedi naših krajev.
Ugotovili smo, da so naši predniki veliko skrbneje ravnali s hrano, saj niso poznali hladilnikov, zamrzovalnih skrinj, zato so morale biti jedi obstojnejše. Še pomembneje pa je, da niso zavrgli stare hrane.
Zelo skrbno so ravnali s kruhom in pekovskimi izdelki. Kar ni bilo sveže, so uporabili v novih jedeh.
Ena izmed njih je ŽEMERLI POKERLI.
Člani Turističnega krožka smo preizkusili različne recepte in končno izbrali tistega, za katerega smo menili, da bi bil lahko kulinarični spominek Vuzenice.
Povezali smo se z lokalnimi ponudniki ter javnimi ustanovami v kraju in … nastal je ŽEMERLI POKERLI v obliki mafina.
V nalogi predstavljamo značilne jedi našega okolja, osredinili pa smo se ravno na ŽEMERLI POKERLI.
Poudarili smo, da moramo s hrano preudarno ravnati, predvsem pa je ne smemo zavreči, če je stara.
Hrana v novi preobleki lahko postane zanimiv kulinarični spominek našega kraja.
Pa dober tek!
Ogledate si lahko tudi nalogo in promocijski spot.
Člani Turističnega krožka OŠ Vuzenica z mentoricama Danijelo Korže in Petro Prohart Tomažič